Inregistrare Domenii Internet

Inregistrari domenii, reseller, bulk, backorder domenii web

Domenii Web

Ce este un domeniu web?
Un nume de domeniu (sau domeniu web) este practic numele sub care se poate regasi un site pe internet, exemple: domeniu.com, domeniu.net etc.

De ce este nevoie de un domeniu?
Un site poate fi gazduit si regasit si pe un subdomeniu, cum ar fi sub.domeniu.com (unde domeniu.com apartine unei alte persoane), dar exista o serie de dezavantaje. De exemplu, site-ul dvs poate deveni cunoscut si asociat de vizitatorii site-ului cu adresa sub.domeniu.com dar la un moment dat dintr-un motiv sau altul detinatorul numelui domeniu.com nu va mai poate gazdui site-ul la adresa sub.domeniu.com - in acest caz site-ul dvs nu va mai fi gasit de clientii dvs, aceasta siteuatie nu ar putea avea loc daca dvs ati detine propriul dvs domeniu web.

Domeniile se inregistreaza definitiv?
Nu, de regula perioada minima de inregistrare este de un an dupa care domeniul redevine disponibil in cazul in care inregistrarea nu este prelungita. Chiar si in cazul domeniilor .ro inregistrate "pe viata" se prevede introducerea taxei de reinnoire anuale.

Ce sunt domeniile top-level?
Numele de domenii top-level (numite si TLD) sunt grupele de litere de dupa ultimul punct din numele de domeniu si sunt impartite in doua mari categorii: cu coduri de tari sau regiuni cum ar fi .ro (Romania), .eu (Uniunea Europeana), .de (Germania), .us (Statele Unite) si generice cum ar fi .com (pentru site-uri comerciale), .net (legate de internet), .org (pentru organizatii) etc.

Se poate inregistra orice domeniu?
In principiu da, puteti alege orice nume de domenii web (pe scurt, domenii) disponibile. Pentru a fi disponibil un nume de domeniu trebuie sa nu fie deja inregistrat de o alta persoana. Exista insa restrictii pentru inregistrarea numelor de domeniu din anumite tari, sau a numelor de domeniu pe unele TLD-uri generice (.aero, .museum etc). De asemenea nu este permisa inregistrarea numelor de domenii ce reprezinta marci inregistrate ale altor persoane.

Ce este inregistrarea bulk?
Inregistrarea bulk inseamna inregistrarea in cadrul unei singure comenzi a unui numar mare de domenii (cel putin cateva zeci). De regula in cazul inregistrarii bulk la pret cu discount fata de cazul unei inregistrari normale.

Ce este domain reseller?
Reseller-ul (re-vanzatorul de domenii) este persoana care inregistreaza pentru clientii sai nume de domeniu folosind pentru aceasta un tert serviciu de inregistrare (registrar).

Ce inseamna domain backorder?
In cazul in care detinatorul unui nume de domeniu nu il mai reinnoieste, acesta devine disponibil pentru a fi inregistrat de altcineva. Inregistrarea domeniului respectiv devine posibila din momentul in care domeniul este eliberat de posesia detinatorului anterior. In cazul in care exista mai multe persoane care doresc inregistrarea respectivului domeniu, acesta este foarte greu de "prins" cu o comanda normala de inregistrare. In acest caz este utila o comanda de inregistrare "backorder", care are avantajul ca poate inregistra domeniul in momentul in care acesta este eliberat de sub incidenta proprietarului anterior. Chiar daca o comanda "backorder" nu va garanteaza 100% obtinerea domeniului (in cazul in care mai multi doritori folosesc backorder), ea va sporeste substantial sansele de a obtine un domeniu "dropped".